לחם, עוגות, כעכים, קרקרים... כולנו אוהבים אותם, אבל למה לא לאכול אותם בריאים יותר?
מתכון לעוגת גזר מעולה עם קמח כוסמין
נורית זר, קונדיטורית, ממליצה בחום על המתכון שהיא בעצמה מכינה לה ולמשפחתה.
_________________________________________________________________________
מסתבר שיש קמח מיוחד שיכול להפוך את הפחמימות האלו שלנו למשביעות יותר, אך לא פחות חשוב מכך - גם לבריאות יותר. קמח הכוסמין צבר תאוצה בשנים האחרונות בעקבות עליה במודעות למזון אורגאני, סיבים תזונתיים ובריאות. התפתחות המגמה לאכילת מזון בריא יותר עודדה חקלאים לגדלו וכמובן לעליה בצריכתו. ניתן למצוא אותו ביותר סוגי לחמים וביותר חנויות - אם כי היא נמכר יותר בחנויות הטבע ומאפיות מיוחדות. יחד עם זאת ניתן לעשות בו גם שימוש ביתי כאשר אנו אופים כל מאפה המצריך קמח.
הכוסמין הינו דגן קרוב משפחה רחוק של החיטה. הוא דומה בצורתו לחיטה, אך צבעו חום, טעמו אגוזי ומרקמו מעט צמיגי.
מוצאו של הכוסמין כנראה באיראן לפני כ 8000 שנה. בימי יוון וברומא העתיקה הכוסמין הוענק כמנחה לאלים ליבול שופע ופריון. עם נדידת העמים, הכוסמין הופץ באירופה והתחבב על הגרמנים, האיטלקים והשוויצרים. בתחילת המאה ה 20 הכוסמין פינה את מקומו לקמח החיטה המוכר לנו היום, עקב קושי בגידולו. החל מסוף שנות השמונים, שוב חזרו לגדל ולצרוך את הכוסמין עקב יתרונותיו הבריאותיים בארה"ב...ומשם בעולם המערבי.
הכוסמין בהשוואה לקמח רגיל, עשיר בחלבון ובסיבים תזונתיים. בנוסף, עשיר בויטמיני B בייחוד ניאצין (B3) המסייע בהורדת הכולסטרול, עזרה במניעת טרשת עורקים ובטיפול במיגרנות.
בקמח הכוסמין כמות הגלוטן (חלבון המצוי בחיטה) נמוכה יחסית, אך הוא אינו מומלץ לחולי צליאק. בעקבות הרכב החלבון המיוחד של הכוסמין, הכוסמין נספג בקלות מהמעי אל הגוף.
הסיבים התזונתיים שבכוסמין עוזרים לאיזון הפרופיל השומני, לעיכול טוב, להורדת סיכון למחלות לב וכלי דם, איזון רמות הסוכרים ושמירה על שובע לאורך זמן.
הקונדיטורית נורית זר ("נורית אופה בבית", www.nuritzer.co.il ) משתמשת בקמח כוסמין לבן במקום קמח רגיל בעוגות בחושות, בבצק פריך בקרקרים ובעוגיות בכמות זהה לכמות של קמח לבן והתוצאות קרובות מאוד בטעם ובמרקם למתכון המקורי. שימוש בקמח כוסמין במאפי שמרים בהם דרושה כמות גבוהה של גלוטן הוא בעייתי והתוצאה היא בדרך כלל מאפים כבדים ודחוסים יותר.