השעון הביולוגי ורפואה סינית

מחבר המאמר: 
אלון טמיר, מטפלת ברפואה סינית

 קשה לכם לקום בבוקר?!!! מרגישים עייפות חולשה כבדות ,עצבנות/חוסר סבלנות , בעיות עיכול או סוכר שעולה ?

יכול להיות שהבעיה נעוצה בתזמון היומי של גופכם עם הטבע, וחוסר הקשבה לשעון הביולוגי שלכם.
שעון ביולוגי הוא "שעון" פנימי "המותקן" בצמחים בבעלי-חיים וכמובן בבני–אדם (כחלק אינטגראלי מעולם החי).
השעון הזה קובע בצמחים מתי לבקוע מהאדמה, מתי להנץ פרחים, מתי להניב פרי ומתי להיות בשלכת . בבעליי-החיים שעון זה קובע מתי להשיל עור או פרווה, מתי לאגור אוכל ומתי להיכנס לשנת חורף ארוכה. וגם בבני האדם שעון זה מתפקד בתהליכים פיזיים ונפשיים מורכבים.

עם השנים והתפתחות הטכנולוגית למדנו "לשחק " עם השעון הביולוגי ומצאנו לכך שימושים רבים לדוגמא: 
- תרנגולות מטילות מקבלות תאורה מיוחדת 24 שעות ביממה על מנת לבלבל את השעון הביולוגי שלהן ולגרום להן להטיל יותר ביצים. 
- חממות נבנות על מנת לבלבל את הגידולים עם העונות המשתנות, ולגרום להבשלת פרי במועדים בהם אנו מעוניינים ולאורך כל השנה.
- בבני האדם השינוי הדרסטי הוא בזמני השינה והאוכל .היכולת שלנו להאיר בעזרת חשמל 24 שעות ביממה מאפשרת לנו ללכת לישון בכל שעה שנבחר . כמובן שבעבר לפני המצאת החשמל אנשים הלכו לישון בצורה טבעית מעט אחרי החשיכה והתעוררו למלאכת יומם עם הזריחה.

השעון הביולוגי מתחלק כמו כל דבר טוב בחיים לשלושה חלקים:
1. חלוקה שנתית : לפי עונות השנה-מזג האוויר משפיע על סוגי המזון שנאכל (חמים או קרים) וצורת הבילוי שלנו (בתוך בתים סגורים וחמים או בחוץ בשמש ) וכמובן על המצב הרגשי.
2. חלוקה חודשית : לפי מיקום הירח בשמיים שפל וגאות- אצל נשים המחזור החודשי היה מחולק באופן טבעי בחברות הקרובות אל הטבע על פי מיקום הירח בשמים (חסר או מלא)
3. חלוקה יומית : על פי מיקום השמש בשמיים (בוקר ולילה)-הרפואה הסינית, כרפואה החוקרת את המקרו–והמיקרו ע"י התבוננות בתהליכים שקורים בטבע והשפעתם על הסביבה הפנימית בבני-האדם, פיתחה באלפי שנות מחקר כלים ברורים לאבחנת השעון ביולוגי-יומי המחולק לפי האיברים שבשיא תפקודם באותו זמן. כיוון שהיריעה קצרה מלהכיל, אנו נעסוק במאמר זה בחלוקה היומית של השעון ובחלוקתו לפי האיברים הסיניים ( יש לדעת שהאיבר לפי התאוריה הסינית הוא גם האיבר הפיזי אך בעיקר בעל תכונות רגשיות ותפקודיות נוספות).

האבחנה היומית
היממה ברפואה הסינית מתחלקת לפי צמדים של שעתיים לאיבר. באותן שעתיים אותו איבר יהיה בשיאו האנרגטי ויכלול הצעות שונות כיצד "לנצל" שיא אנרגטי זה, על מנת להיטיב את אנרגיית האיבר באותו הזמן וכתוצאה מכך גם את אנרגיית החיות של גופנו. ממערך זה, ניתן להבין תופעות פיזיות ונפשיות הנובעות מהשינויים האנרגטיים במהלך היממה ולהיעזר באותה תבנית לשם אבחון והבנת תופעות קליניות שונות ויחסי הגומלין בניהן לבין האיברים.

 חלוקת היממה ע"פ איברים:

Am
3 - 5
LU
ריאות
תחילת היום עם הזריחה זהו האיבר שמתחיל את הסבב של השעון עם נשימה ראשונה. בשעות אלו של היום האוויר הנקי והצלול ביותר (אפילו בעיר עמוסה כתל-אביב שעות אלו הן השקטות והנקיות ביותר מעשן רכבים, זמן זה מתאים לתרגולי נשימה כגון מדיטציה יוגה ,צ'י-קונג ועוד...
Am
5 - 7
LI
מעי גס
זמן טוב להתרוקנות פיסית ונפשית מאמש והלילה והכנת הגוף לקבלת מזון ומידע חדש מיום חדש.
Am
7 - 9
ST
קיבה
הכנסת אנרגיה הדרושה לנו לפעילות של המשך היום זהו הדלק הראשוני אותו אנו מכניסים לגוף ומאזן אותנו לאחר שעות רבות ללא אכילה. בתרבויות רבות בעולם ארוחה זו נחשבת לחשובה ביותר ביום על פי דברי הרמב"ם "בבוקר אכול כמלך ,בצהריים כנסיך ובערב כאביון" מלמד על חשיבות ארוחת הבוקר (אצל אנשים חוליי סכרת רמות הסוכר קופצות לרוב דווקא בבוקר לפני הארוחה)
Am
9 - 11
SP
טחול
ברפואה הסינית הטחול נחשב לבן הזוג של הקיבה האחראי על ניצול המזון לאחר עיכולו והפיכתו לאנרגיה שימושית לגוף וכן אחראי על עיכול מנטאלי, לכן שעות אלו מתאימות במיוחד ללימוד חומר חדש.
Pm
11- 1
HT
לב
הלב ברפואה הסינית נחשב לקיסר, המחליט החלטות חשובות זמן זה לרוב הוא שיא יום העבודה ושיא הפיריון שלו, לקראת סיומו מומלץ לקחת הפסקה ,זהו זמן טוב לארוחה וחידוש פיזי ונפשי של מצברי הגוף והלב.
Pm
1- 3
SI
מעי דק
תפקידו הפיזיולוגי הוא הפרדה בין חומרי הבניין הדרושים לגוף לבין הפסולת המיותרת והעברתה למעי הגס. גם מבחינה מנטאלית תפקידה להפריד בין עיקר לתפל בחיינו וביום-יום .זמן מצוין למנוחת צהריים אשר נהוגה בתרבויות רבות ובשמות שונים ( סייסטה בתרבות הספרדית/דרום-אמריקאית, שלפשטונדה בתרבות הגרמנית , ובסין אפשר לראות אותם בשעה זו מניחים את הראש בכל מקום בו הם נמצאים)
Pm
3 - 5
BL
שלפוחית שתן
שייך לאלמנט המים ברפואה הסיני , תחילת ה"צינון" לקראת הערב,הכנת הגוף והנפש לקראת סוף היום .
Pm
5 -7
KID
כליות
בן הזוג של שלפוחית השתן מחזק ומעמיק את העיגון והקבלה סוף הפעילות בנגלה ומעבר לפעילות פנימית זמן להיות בבית עם המשפחה .זה הזמן המתאים לארוחת הערב המשפחתית.
Pm
7- 9
PC
מעטפת הלב
משמשת ברפואה המערבית מגן פיזי ללב בתאוריה הסינית נוסף המימד הרגשי נפשי להגנה על הלב ,פתיחת שערי הלב, חיבור אמוציונאלי לסביבה .זהו זמן לחיזוק קשרי המשפחה הגרעינית .   (משחקי חברה, שיחה על ארועי היום וסיפור לפני השינה לילדים.)
Pm
9 -11
TW
המחמם המשולש
המחמם המשולש אינו איבר פיזי , בתאוריה הסינית הוא מבטא תפקוד של ויסות הורמונלי, הורדת טמפרטורה, איזון אנרגטי  וויסות תהליכים מטבוליים בין האיברים השונים. הכנה של הגוף למנוחה,חשוב להרדמות ושינה.
Am
11 - 1
GB
כיס מרה
הרהורים וקבלת החלטות, הבהרת דברים וניקוי תהליך זה נעשה בתת מודע בזמן שינה (שחזור, הרהורים, התמודדות בחלום) ביטוי של תכונות הכבד בצורה מעודנת. שחזור חוויות מהיום והבהרתם, פתירת בעיות ופריקת מתחים.
Am
1- 3
 
 
 
 
LIV
כבד
במשך היום מאופיין בעוצמה ותנועה תוך תכנון מתמיד של דרכי פעולה ובזמן הלילה תכנון וחשיבה יצירתית לקראת יום חדש בשעות אלו הדם "נטען" מחדש בכבד ועוזר לשינה עמוקה. לכן חשוב לישון בשעות אלו (אנשים רבים נוטים לנצל את היכולת של שעות הכבד על מנת להתקדם עם פרויקטים יצירתיים דבר שלאורך זמן עלול לפגוע בתפקודי הכבד ובשינה בכלל).
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

נשמע לכם רחוק או מנותק מהמציאות ???

הדוגמא המקומית שלנו בישראל לחיים על פי השעון הביולוגי הסיני (כמובן ללא ידיעתם) הם המושבים החקלאיים והקיבוצים הלא מופרטים (אלו שעדיין עוסקים בעבודת אדמה) בישובים אלו נוהגים להתעורר עם זריחת השמש לצאת לעבודה בשעות המוקדמות והקרירות של היום , ארוחת הבוקר בין 7-9 ,               צהריים בין 12-14, ברוב המקומות נהוגה מנוחת צהריים קלה לפני חזרה לעבודה סוף יום העבודה בין 16-17 שאחריו יש זמן איכות עם המשפחה וארוחת ערב בין 18-19. גם המעבר לשינה מתבצע מוקדם יותר כיוון שלמחרת יוצאים מוקדם לעבודה.                                                                                                       מעוניינים להתנסות בשינוי השעון הביולוגי שלכם??                                                                             צאו אל הטבע עם אוהל ושק שינה בלבד השאירו מאחור פלאפונים שעונים ומכשירים חשמליים אחרים חיו לפי הקצב שקובעת השמש וראו את זמני השינה שלכם משתנים את זמני האוכל וכן את ההרגשה הכללית שלכם משתנה ללא היכר (זה זמן איכות אמיתי שלכם עם גופכם ושלכם עם משפחתכם  נסו ותהנו !!!)

 

טיפים לסדר יום בריא- (אז איך מכניסים את זה לעזאזל לחיי היום יום??)

v     קומו חצי שעה מוקדם יותר בבוקר ליום רגוע ושקט יותר .

v     בצעו מספר תרגילי מתיחה ונשימה פשוטים ( ניתן ללמוד בכל קורס בסיסי ביוגה או צ'י-קונג ,או פשוט מצאו כמה באינטרנט).

v     אכלו ארוחת בוקר בריאה ומזינה לפני היציאה מהבית ,למי שקשה ניתן לאכול 5 שקדים                    (הדלק הראשוני .זוכרים?) .

v     ארוחת צהריים בריאה ומלאה ,אחריה נסו לקחת פסק זמן למנוחה קלה.

v     ארוחת ערב חשוב שתהיה קלה ועד לשעה 19:30 על מנת לא להכביד על הגוף לפני השינה.

v     נצלו את הזמן בערב להיות עם אנשים אהובים ולחזק איתם את הקשרים.

v     השתדלו ללכת לישון לפני 23:00 (לרובנו המשימה קשה אך ניתן להרגיל את הגוף לשעה על ידי קריאת ספר במיטה) .

 

 

שלכם אלון טמיר מטפל ומרצה לרפואה סינית ושיאצו