לאכול בשביל לגדול?!

מחבר המאמר: 
יפעת הרץ טברסקי, דיאטנית קלינית

את המשפטים האלו ניתן לשמוע בכל בית:
"פה גדול..."
"תזהר לא לאכול יותר מידי!"
"לא תאכל לא תגדל"
"מה אתה אוכל שוקולד? אתה עוד תשמין מזה!"
"בגלל שהתנהגת כ"כ יפה... תקבל שוקולד"
"מכל הממתקים האלה אתה עוד תהרוס את השיניים"

כך אנו מתנהגים עם ילדינו.

מה עוד הם מקבלים?
בפרסומות מטפטפים להם במומחיות רבה שאם הם יאכלו חטיף/ דגני בוקר או כל מזון אחר שמוגדר לילדים, הם יהיו מגניבים, מקובלים, יזכו לתשומת ליבה של הילדה הכי יפה בכיתה ואפילו ידעו לרכב על סקייט בורד.
הפרסומות היום מוכרות לילדים אשליות. בסדנאות לנערות ראיתי כי הן מדקלמות אחת לאחת את הפרסומות ומגיבות בדיוק כפי שהפרסומאי רצה- התלהבות, הזדהות עם השחקנים וחשק לאכול באותו רגע. הרי לא סתם התעשייה הזו מגלגלת מליונים. ולא סתם הילדים היום משמינים....

ומצד שני, אקי אבני וסנדי בר מפרסמים מילקי (מתי הם אכלו לאחרונה מילקי?), פרסומות לבשמים יכולות גם להיות פרסומת לבית בושת מבלי שנשים לב להבדל, דוגמנים שדופים מוכרים להם בגדים.
ומה אם ילדה קצת מלאה רוצה לקנות מכנס בפוקס? הרי היא לא כמו בר רפאלי או יעל בר זוהר?
דוגמן שחום וחשוף חזה מפרסם את "פסק זמן", בערוץ האופנה מהלכות להן שלדים המציגים לנו את קולקציית הקיץ הקרובה ובערוץ 6 מקפצות להנאתן מנחות רזות, שילדכם מחקים אותן גם בלבוש גם בתספורת וגם בשאיפה לצורת גוף מושלמת ורזה כמו שלהן. זוכרים ב"אח הגדול" את ארז ששתה משקאות חלבון? ילדים בבית ספר יסודי כבר ידעו מהם היתרונות שבשתיית חלבון, בדיוק כמו ארז ושאלו האם זה טוב גם לילדים שעושים ספורט.

מה אנחנו עושים לילדים? האוכל סובב אותם, ואין מה לעשות זהו הדלק שלהם ושלנו. אנחנו עם טובי מוחות השיווק והפרסום פשוט הורסים לילדינו את בקרת רעב ושובע, את דימוי הגוף, את הביטחון העצמי וגוררים אותם למעגל האיום של דיאטות והשמנה מגיל צעיר. זוהי אחת הסיבות ש 30% מילדי ישראל סובלים מעודף משקל, 1% מאנורקסיה ו 2-3% מבולימיה. הסטטיסטיקה בארה"ב מדווחת על מספרים הרבה יותר גבוהים, ובקצב התפתחות מדינתנו הקטנה... אנחנו בדרך לשם.

אז מה כן לעשות?
חפשו היכן אתם מעבירים לילדכם מסרים המנוגדים זה לזה. במקביל, נסו לטפח את הדימוי העצמי ואת דימוי הגוף של ילדכם. היו ביקורתיים לגבי התכנים שהילד רואה בטלביזיה ודברו איתו עליהם. למנוע את החשיפה אי אפשר, אך אפשר לתת לו כלים להבדיל בין אמת ואשלייה.
 

ולבסוף ניתן להתחיל לעבוד על מה הילד אוכל:

  • הכניסו הביתה מזון בריא, ופחות "שטויות". גם האורחים, שלהם אנחנו שומרים ארון מלא ממתקים, יודו לכם.
  • עדיף להמעיט באכילת Fast food (מקדונלדס, פיצות, בורקסים), ולחזור לאכילת מזון מגוון של לחם, ביצים, גבינות וסלט. המזון הטבעי מכיל פחות שומן, פחות חומרי שימור, פחות מלח והרבה יותר ויטמינים ומינראלים שנספגים טוב יותר מאשר הויטמינים המוספים למזון בצורה מלאכותית.
  • הגבילו את שתיית המיצים כמה שאפשר.
  • חשוב לאכול ארוחות מסודרות בשעות קבועות.
  • חשוב מאד לאכול ארוחת בוקר עם הילדים בבית ורק אז לצאת לגן או לבית הספר. (90% מהמטופלים שלי לירידה במשקל לא אוכלים ארוחת בוקר).
  • את הנישנושים אין צורך להפסיק, אלא לקבוע כמויות מוגדרות וזמני אכילה קבועים- ממתק ב 16:00 יכול להיות מסגרת מצויינת לנישנושים.

זיכרו! זו לא חוכמה לומר לילד תאכל הרבה ירקות, תעשה ספורט, אל תראה טלוויזיה, תפסיק עם הממתקים. אתם צריכים להוות דוגמא אישית לכל אלו, ולהכניס את הבריאות הביתה.
ההרגלים של ילדכם ילוו אותם גם בחיים כבוגרים.

אני מניחה שכולכם יודעים כי לעשות שינוי כבוגר הרבה יותר קשה מאשר כשאתה צעיר.
מתי לאחרונה אתם ניסיתם להפסיק לעשן? לאכול בריא יותר או להכניס פעילות גופנית לסדר היום?

הכותבת, יפעת הרץ טברסקי, דיאטנית קלינית.
מעבירה סדנאות להורים ומתבגרים ומטפלת בכפר ורדים.( http://www.steps4u.co.il/node/74)
לפרטים: טל. 052-8380111, yifat@steps4u.co.il

דוא"ל המחבר: 
yifat@steps4u.co.il