“בעת העתיקה, אנשים חיו בפשטות … בפנים, רגשותיהם היו רגועים ושלווים … בחוץ, לא היו להם את המתחים של ימינו. כיום, אנשים הם שונים … הם עבדים של רגשותיהם ודאגותיהם. הם עובדים קשה מדי בעבודה מעייפת … ” Huang Di Neijing Suwen, (המאה ה-1 לפנה”ס, סין).
מהי חרדה?
חרדה היא תופעה של מתח, דאגה או פחד, מבלי שהסבל קשור למצב כלשהו או לאירוע מסויים. הביטויים הפיזיים של החרדה הם דופק מהיר, חיוורון או הסמקה, הזעה מרובה, כאבי ראש, לחץ וכאבים בבית החזה, יובש בפה, בחילות, הקאות ושלשולים.
מצבים חמורים של חרדה יכולים להתבטא בהתקף פאניקה, שבו יש מופע חריף של תופעות החרדה, לעתים מלווה בקוצר נשימה, חולשה ואף שיתוק, ותמיד מלווה בתחושה של פחד, כאילו משהו נורא עומד לקרות.
חרדה כמגיפה
בעולם המערבי המודרני, מגיפת החרדה מגיעה למימדים עצומים כתוצאה מאורח החיים שלנו. בפרק זמן קצר לאין שעור מבחינה אבולוציונית, הפכו בני האדם מציידים ומלקטים לטייסים, עורכי דין, רופאים, טכנאי מחשב, מתנדבים בארגונים הומניטריים וסוחרים בבורסה. אנו עובדים בשעות שנועדו למנוחה, אוכלים בשעות שנועדו לשינה, ונוסעים במהירויות שנועדו לבעלי רפלקסים מפותחים בהרבה משלנו. כל אלה תורמים להתפתחותם של מתחים בחיינו, שהם בבסיסן של תופעת החרדה. בשורה התחתונה, אנחנו לא בנויים לנהל את אורח החיים אותו אנחנו מנהלים.
טיפול (לא) קונבנציונלי
הרפואה המערבית מציעה לנו פתרונות להקלה סימפטומטית על תופעות החרדה בצורת תרופות טריציקליות, פרוזק, בנזודיאזפינים ו-S.S.R.I. תרופות אלו משפיעות על גופנו באמצעים ביולוגיים וכימיים. לחלקן תופעות לוואי קשות כמו השפעה על איכות השינה, הפרעות במערכת העיכול והתמכרות וקשיי גמילה. השימוש בתרופות אלו, ללא התייחסות לשורש ההפרעה, דוחק את החרדה אל מתחת לפני השטח, מנציח את הבעיה ומונע התמודדות נכונה ויעילה מולה. חסרון נוסף בטיפול תרופתי הוא שלסוגים מסויימים של חרדה , כגון חרדה על רקע פגיעה טראומטית במח או זיהום של מערכת העצבים המרכזית, אין טיפול אפקטיבי.
טיפול משלים לחרדה
בניגוד לרפואה המערבית, הרפואה הסינית מטפלת בשורש, ולא בסימפטום. מטפל על פי הרפואה הסינית רואה את הגוף והנפש כמכלול. בעזרת טיפול בגוף, המטפל נוגע גם בנפש. בעזרת תשאול מקיף ואבחנת דופק ולשון, המטפל מאבחנן את האדם, ולא את המחלה. הטיפול ברפואה הסינית הוא טיפול אינטיגרטיבי, המשלב מגע, דיקור והמלצות לאורח חיים בריא ותזונה נכונה, ולכן הטיפול בחרדות ברפואה סינית הוא אישי, מעמיק ויעיל במיוחד.
לפי הכתבים הסיניים העתיקים, חרדה היא מצב המאפיין חוסר איזון של הלב (אבר על פי הרפואה הסינית המשקף את האנרגטיקה של הלב הפיזי בגוף האדם), המאחסן את הנפש. עניין זה קיבל משנה תוקף, שכן התגלה לאחרונה כי התקפי פאניקה אינם אלא תגובה היסטרית של הגוף להאצה בלתי מוסברת של הדופק (הלב הפיזי בגוף האדם).
לפי הרפואה הסינית, כאשר אנרגיית הלב נמצאת בחוסר איזון, כל הגוף נמצא בחוסר איזון, ועל-כן מגוון הסימפטומים הפיזיולוגיים הרחב של החרדה, החל בדופק מואץ וכלה בשלשולים. לכן, עיקר הטיפול מתמקד באיזון אנרגיית הלב והרגעת הנפש, עם התייחסות לסימפטומים הפיזיולוגיים המתלווים.
הטיפול נעשה ע”י לחיצות או מחטים באותן נקודות אנרגטיות האחראיות לאנגרגיית הלב ואנרגיית הגוף אשר נמצאות בחוסר איזון, ובכך הטיפול משפיע לטובה על מצבים של חרדה ועל השורש להיווצרותה, ומחזירות את הגוף לאיזון אנרגטי שלם. את הנקודות המטפל בוחר בהתאם לממצאינו בתשאול, בלשון ובדופק. את הטיפול ילוו, במידת הצורך, בהמלצות לתזונה נכונה ולאורח חיים בריא ובאתם ליכול האדם להתמודד עם השינוי המומלץ.
טיפול משלים לחרדה
הטיפול ברפואה סינית אינו סותר מתן תרופות מערביות. הטיפול יכול ללוות טיפול מערבי באמצעות תרופות. הוא יכול להיות מכוון לתופעות הלוואי של התרופות, או לפתירה מהשורש של התבניות הפיזיות והנפשיות שהביאו מלכתחילה למצב של החרדה. לכן, מומלץ לפנות לרפואה הסינית לטיפול בתופעת החרדה גם בנוסף לטיפול התרופתי.
טיפים לעבודה עצמית
ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות בעצמכם על מנת להקל על תופעת החרדה.
- נשימות - שאיפות ארוכות ונשיפות קצרות מרגיעות את מערכת העצבים ואת מנגנוני הסטרס, ומרגיעות מצבים של חרדה.
- חיבוק – מצחיק ככל שזה נשמע, הפעלת לחץ חזק על אזורים נרחבים בגוף משפעלת את המערכת הפרה- סימפתטית, האחראית על כל פעילות הגוף במצבים של רוגע, ומרגיעה את המערכת הסימפתטית, האחראית על מנגנוני הסטרס של הגוף. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים חרדה, בקשו חיבוק ותראו איך זה עוזר.
- אימוץ בע”ח – מחקרים מראים שליטוף פרווה מרגיע את הגוף ומשפיע לטובה על הנפש של האדם.
- יציאה מדיטטיווית מהתקף פאניקה – בזמן התקף פאניקה שבו הפחד משתק את הגוף, ניתן ליישם את אותה שיטה בה משתמשים ביציאה ממדיטציה:
מתחילים בהזזה עדינה של האגודל והאצבע המורה, ממשיכים את התנועה לכל היד ומשם לכל הגוף. זה עובד.